Mange lever et dejligt og trygt liv indtil de flytter hjemmefra. Nogle mennesker begynder at arbejde når de er teenagere, men for det mest er det ikke en nødvendighed for at overleve. Det skal ens forældre nok sørge for.
Tingene ændrer sig dog lidt når man flytter hjemmefra. Pludselig skal man selv sørge for alting, og det er ikke nødvendigvis let i starte. Så længe man ikke går i skole kan man nemt have et job, gerne et fuldtidsjob, hvor man kan tjene nok penge til at leve fint.
Problemet opstår når man begynder at studere. I Danmark er vi meget privilegerede, vi har det der kaldes SU. Det er langt fra alle steder der her et lignende system. I mange lande skal man rent faktisk betale for sin uddannelse, men i Danmark får vi penge for at studere. Det betyder dog ikke at man har mange penge mens det står på.
De fleste studerende får udbetalt omkring 5000 kr. efter skat. Det er et meget flot beløb, men det er sjældent nok til at få en økonomi til at løbe rundt. Derfor kan det godt være ret stramt at leve som studerende. Så hvad skal man gøre hvis man ikke gider at leve af havregrød i fem år? Det findes der heldigvis et par gode råd for.
Find et fritidsarbejde
Det første råd er også det letteste at følge, i hvert fald på papiret: Man skal have sig et studiejob. Hvis man kan, så er det helt klart værd at finde et job som giver erfaring i forhold til det man ønsker at arbejde med når man er færdig med at uddanne sig. Det er dog langt fra altid det kan lade sig gøre.
Derfor er det vigtigste at man finder sig et godt job, uanset om det er relevant for ens uddannelse eller ej. Mange unge gør for eksempel det at de arbejder på cafeer eller barer i weekenderne.
Der er flere ting som er gode ved det. For det første tjener du ekstra penge. Hvis du kan tjene 5000 kr oven i din SU, så har du lige pludselig 10000kr at leve for om ugen. Det betyder at din økonomi meget bedre kan hænge sammen. For det andet får du en masse gode venner.
På et studie finder man venner som laver det samme som en selv, men på et fritidsjob kan man finde venner som laver alle mulige andre ting. Det giver en dynamik i ens liv som er uvurderlig, og det kan også udvide ens netværk, hvilket kan komme én til fordel senere hen.
Hvordan kan man ellers supplere sin SU?
Et fritidsjob er en rigtig god ide, men det skal helst ikke fylde for meget. Det er vigtigt at man sørger for at have tid til sit studie. Læsningen bør altid være førsteprioritet, og hvis det ikke kan passe sammen tidsmæssigt, så er man nødt til at droppe jobbet.
Men hvad gør man så med penge? Det første man skal gøre sig klart, er at man er nødt til at leve en del mere sparsomt. Det kan lade sig gøre, men det er heller ikke specielt morsomt. Selvom uddannelsen er gratis, og man får SU, så er der dog også stadig udgifter forbundet med det.
For eksempel skal der købes bøger, og der skal måske også betales for transport. Derfor kan det være nødvendigt med ekstra penge. En mulighed man har, er at tage et lån her. Man kan for eksempel tage et SU-lån. Men hvis det ikke er nok, så kan man også tage et kviklån.
Lav et ordentligt budget inden du låner
Hvis man vælger at tage et lån, er det dog meget vigtigt at man planlægger hvordan man skal betale det tilbage. Hvis man ikke kan det, så ender det med at bliver meget dyrt, og den situation skal man helst ikke stå i.
Hvis du planlægger at tage et lån, er det altså meget vigtigt at du også planlægger et ordentligt budget. Du skal skrive alle dine indtægter og udgifter ned, og derefter skal du finde plads til afbetalingen.
Hvis du gør det, så er det ikke noget problem at låne penge.
Skriv et svar